Kelly zegt foert!

Flinke meisjes mogen niet boos zijn

Aflevering 61

We verliezen onszelf van zodra we flink leren te zijn. En we vinden onszelf terug van zodra we onze flinkheid overboord mogen gooien. In deze podcast vertel ik je hoe je dat doet, en wat je boosheid mogen voelen daarmee te maken heeft. 

Hier heb ik het over:

- waarom ik uit eindejaarsverlof kom om je iets aan te kondigen

- waar ik de mosterd haalde om dit jaar extra hard bezig te zijn met het ontmantelen van mijn eigen flinkheid

- wat het gevaar is van te flink zijn

- wat je boosheid daarmee te maken heeft

Ik vermeld:

Hey daar, lang geleden.
Ik was even met eindejaarscongé met deze podcast, maar ik heb ondertussen niet stilgezeten.

Voor 2024 tot zijn einde komt, heb ik nog twee heerlijke dingen die ik ga doen, en waar jij je voor kunt inschrijven.

Meebepaald twee nieuwe masterclasses van telkens twee uur.

Wat betekent het?

Ik vertel je alles over wat ik bedoel met flinke meisjes en hoe dat aangeleerde rolletje ons allemaal beperkt in onze integriteit en kracht.

Na afloop krijg je telkens de opname van de masterclass als audio en video, samen met een zalig werkboek met extra oefeningen en de Slides.

Mijn bedoeling is altijd om je naast bewustzijn en context handvaten te geven om aan de slag te gaan in jouw leven.

Met kleine, doenbare stapjes.
Voor sommigen is stap 1: beginnen zien waar ze flinker zijn dan goed voor hen is en waarom dat een probleem kan zijn, zowel psychologisch als fysiek.

Fysiek ja, want ik vertel je in de masterclass dat je letterlijk ziek kunt worden van flinkheid. Ik verwijs naar het werk van dokter Gabor Mathé, die erop wijs dat het feit dat 80 procent van de autoimmuunziekten zich voordoet bij vrouwen te maken heeft met de stress van aangeleerde flinkheid en geconditioneerde zelfverloochening. BAM. Alleen al daarom denk ik dat het essentieel is om te zien waar we te flink zijn moeten worden, en hoe we daarmee volle bak meedoen aan onze eigen onderdrukking als vrouwen binnen het patriarchaal systeem.

Zie ook de podcast die ik daar al over heb gemaakt.
---
Laat ons het eerst even hebben over wat ik juist bedoel met “herstel voor flinke meisjes”, en waarom ik vind dat het nodig is, nu zeker.

Als je mij volgt op Instagram, dan weet je dat ik heel wat meningen en gevoelens heb en had over de herverkiezing van Trump in Amerika.

De overwinning van Trump was gigantisch, en het ziet ernaar uit dat die zware gevolgen zal hebben voor de rechten van al onderdrukte groepen.
Waaronder vrouwen.

In aanloop naar de verkiezingen waren overal de filmpjes te zien van ene

Er waren de betogingen met pancartes van

Als er één ding duidelijk was bij de verkiezing van Trump, dan was het dat vrouwenhaat nog nooit zo zichtbaar was geweest als nu. En je het dus niet langer kon ontkennen. Net als het feit dat maar liefst x van de vrouwen voor Trump stemde.

Tegelijk zag je ook de tegenbeweging van vrouwen die collectief de scheiding aanvroegen van hun mysogiene, patriarchale mannen die er expliciet voor uitkwamen dat ze tegen de rechten en vrijheden van hun vrouwen, dochters, moeders en zussen hadden gestemd.

---
Wat heeft dit met flinke meisjes te maken en wat bedoel ik ermee?

Flink meisje is een rol die we leerden te spelen als vrouw die is opgegroeid binnen het patriarchaal systeem dat mannen ziet als het centrum van het gezin en de maatschappij, en vrouwen als eerder dienend nevenpersonage.

Niet langer flink proberen te zijn en zalvend en x, is een daad van grote moed en kan ervoor zorgen dat je op flink wat weerstand stuit bij je omgeving.

Stoppen met flink zijn, impliceert ook dat je je eigen waarde kent en erkent, los van flink gevonden worden door andere mensen.

Niet langer alles doen om flink te zijn, inclusief jezelf verlaten en zo weinig mogelijk noden hebben en uitspreken, vergt heel wat overtuiging en bewustzijn rond wat je flinke patronen zijn.

Die zijn voor elk van ons anders.

In sommige families ligt de focus meer op mooi en schattig zijn en gevonden worden, in andere op je slim en ambitieus tonen. In sommige families gaat het dan weer over atletisch of sterk zijn.

Het kan dat het zich voor jou meer uit in werkcontexten dat op andere plaatsen. Dan heb jij geleerd dat flink samenhangt met productiviteit en werk zien en uitvoeren.

Eigenlijk ziet flink zijn eruit als de permanente goede gastvrouw zijn die ervoor zorgt dat iedereen altijd heeft wat die nodig heeft, en dat met de glimlach en liefst zonder zichtbare zweetparels of rimpels in je bloesje.

Velen van ons hebben het ongeveer zo gezien in de dynamiek van ouders en grootouders.

De man/vader staat in het centrum, je moeder is de verzorgende sidekick.
Haar noden worden ondergeschikt, die van hem staan centraal.
Jij komt als kind van zo’n koppel in zo’n dynamiek terecht. Het wordt het water waarin jij leert te zwemmen.

Zo begint de rol aannemen van flink meisje.

Vanuit de vraag om je aan te passen aan je ouders en aan de maatschappij in ruil voor dingen die je als kind nodig hebt en niet zelf kunt voorzien.

Flinke meisjes worden volwassen vrouwen die niet te veel ruimte innemen en opvallen, niet te krachtig zijn, zich voor alles verantwoordelijk voelen, en de lat hoog leggen voor zichzelf.

Meisjes mogen van alles zijn, behalve boos, assertief of vol meningen.

Ze voelen zich vaak schuldig, zijn angstig,

Maar het heeft ook voordelen, op een gekke manier.
We worden ervoor geprezen.
Op ons werk, binnen onze familie.

Flink zijn houdt ons op een bepaalde manier veilig in een systeem dat dat van ons verwacht, en als we niet zo flink zijn, dan lopen we risico op het ergste dat ons kan overkomen als flink meisje: afgewezen worden door andere mensen.

Flinke meisjes halen hun waarde immers uit de goedkeuring van anderen, en zijn meer bezig met het comfort van anderen dan met hun eigen comfort.

Ze leren zwijgen waar ze zouden willen spreke, doen letterlijk alles voor de lieve vrede, ook al zorgt dat voor een oorlog in zichzelf, en zijn hier om zich ten dienste te stellen van anderen en hun emoties. Hun eigen gevoelens doen er almaar minder toe, en om dat allemaal vol te houden duwen ze die liefst diep weg.

Je wordt een vogel met gebroken vleugels.
Je bent er wel, maar je staat op mute.

Je werd getraind om binnen de lijnen van de rol te blijven door feedback die je kreeg of dingen die je werden ontnomen als je het niet deed.

Je hebt daardoor nooit de kans gehad om je volledige zelf te ontwikkelen.
Dat is de grootse kostprijs.
Dat je eigenlijk maar half mocht zijn, omdat er van alles dat je ook nog was werd afgewezen.

Flinke meisjes mogen niet luid zijn, of wild. Ze zoeken geen conflict op, bieden geen weerstand, spreken niet tegen, doen het met de glimlach en zonder klagen of zagen. Ze zorgen en zalven en zijn gemakkelijk en vormen nooit het probleem, omdat hun taak het oplossen van problemen is en ervoor zorgen dat niemand zich in hun omgeving minder goed of oncomfortabel voelt. Lukt dat niet, dan steken ze de schuld op zichzelf, en ze vragen zich nooit af of zij wel zo gelukkig zijn, want daar is geen tijd en aandacht meer voor.

Megavermoeiend en verdrietig.

Maar ook dagelijkse realiteit voor zo goed als iedereen die ik mag coachen.

Flink zijn en gevonden worden is een overlevingsmechanisme in een systeem waarbij één groep domineert en onderdrukt.

Zoals je al weet beginnen de onderdrukten na een tijd elkaar te onderdrukken. En de regels door te geven aan hun nakomelingen.

Het is zo belangrijk dat wij die ban doorbreken.

Door ons eerst en vooral bewust te worden van waar we ons al jong begonnen te verliezen in flinkheid. En daarna vanuit kracht andere bewustere en sterkere beslissingen te nemen en zo een rolmodel te zijn voor anderen.

Doen we dat niet, dan behouden we de status quo en versterken we de huidige machtsstructuur. Met alle gevolgen van dien.

Heb jij het gevoel dat jouw flinkheid je in de weg zit om jezelf te zijn, oprechte relaties te hebben en het leven te hebben dat je verdient?

Schrijf je dan vandaag nog in via kellyderiemaeker.be/herstel. Je kan betalen in drie keer.

---
PITCH BOOSHEID

Er is nog een tweede masterclass, op 29/12, die specifiek inzoomt over één van de eigenschappen die flinke meisjes zo weinig mogelijk mogen voelen, omdat we anders het risico lopen dat heel het systeem zou beginnen wankelen: hun boosheid.

In de masterclass “je boosheid omarmen” ga ik je vertellen waarom het belangrijk en ook essentieel is om als herstellend flink meisjes weer contact te beginnen maken met je boosheid op een manier die ervoor zorgt dat je die constructie kunt inzetten om jezelf vrijer en meer integer te maken.

Je boosheid is immers een belangrijk signaal van een innerlijke stem die jou wil beschermen tegen onheil. Je wilt voelen dat je boos bent, omdat je anders niet eens meer weet dat er over je grenzen wordt gegaan.

Je boosheid is je innerlijke beschermer die van zijn oren blijft maken tot je luistert.

Het probleem is niet de emotie van boosheid, maar de manier waarop emotioneel volwassen mensen ermee omgaan, en de associaties die wij daardoor hebben bij boosheid.

De meeste van onze ouders waren mensen die hun boosheid onderdrukten of er net heel veel ruimte mee innamen.

Veel flinke meisjes vallen in één van twee kampen: zij die hun boosheid onderdrukken, en zij die dat zo lang doen tot ze ontploffen op de meest onhandige momenten.

Als jij het gevoel hebt dat jouw boosheid je van alles zou kunnen komen vertellen over jouw noden als je durfde te luisteren zonder angst voor wat er dan kan gebeuren, dan ben je zeer welkom op masterclass 2, die “je boosheid omarmen” heet.

Ik ga je vertellen hoe je van je boosheid een bondgenoot kunt maken om jezelf te bevrijden van dingen die misschien al lang niet meer oké voelen.

Uit relaties die opgebouwd zijn op het feit dat jij vooral niet boos mag zijn.

Nooit boos mogen zijn is immers een vorm van overfunctioneren die de ware aard van heel wat relaties verdoezelt. En daar mag je echt mee stoppen.

En dat is niet zo makkelijk.
Het vraagt veel tijd en zorg en ondersteuning soms.
Maar je kunt niks veranderen zonder eerst met nieuwsgierigheid te beginnen kijken.

En ik hoop dat deze twee masterclasses voor jou een belangrijk begin kunnen zijn.

Wil je graag live bij de masterclasses aanwezig zijn?

Surf dan naar kellyderiemaeker.be/herstel voor herstel voor flinke meisjes, en naar https://www.kellyderiemaeker.be/je-boosheid-omarmen voor de tweede.

Ik zou het de max vinden als je erbij was, en gelijk hoe wens ik je fijne feesten op basis van wat jij nodig hebt, met zo weinig mogelijk flinkheid. Het is tijd voor een revolutie.

Heb je genoten van deze aflevering? Laat dan zeker even een review of rating na op Apple Podcasts of Spotify. Zo kunnen anderen ook mijn podcast ontdekken.